A kirándulás a mozgásban gazdag életmód egyik érdekes és szórakoztató eszköze. Még egy félnapos is a hétvégén! A kirándulást érdemes időben tervezni, de a kisebbek pillanatok alatt is rögtönözhetőek. A kirándulás ezer-méterei együtt gyűjthetők a családdal, a barátokkal, az a sportkörrel vagy énekkarral, de élmény például kettesben a "nagy Ő"-vel!

Egész életünk döntések sorozata. Többek között gyakran választunk az egészségesebb és a kedvezőtlenebb között. Az egyik könnyű választása az egészségesnek a túrázás, a természetben való gyaloglás, vagy a jó levegőn való kerékpározás. A legalább félórán keresztül tartó járás már mérhető inger a szervezetnek, hiszen intenzívebb munkavégzést kíván a szív- és keringési rendszertől. A KIRÁNDULÁS, a GYALOGTÚRÁZÁS, vagy a KERÉKPÁROZÁS:

  • két lábon való haladás vagy a kerékpár hajtása, ciklikus mozgás, testedzés;
  • mint minden testedzés fejleszti a személyiséget, formálja az életmódot, fokozza az egyéni teljesítő képességet;
  • a sportpálya a természet, a világ legcsodálatosabb stadionja; megtanítja okosan szeretni és ésszerűen használni a természetet; - társas kapcsolatokat alakít ki és erősít meg;
  • elmélyíti a honismeretet és a hazaszeretetet.

A kirándulás tehát az egészségmegőrzés egyik fontos eszköze. Ezért a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet kezdettől fogva együttműködött a Magyar Természetbarát Szövetséggel a KIRÁNDUL A CSALÁD programsorozat megvalósításban és a füzetekben található útvonal ajánlások sikeres terjesztésében, ismertté tételében.

Jó túrázását és egészséget kíván a

Nemzeti Egészségvédelmi Intézet 
nevében 

(Monspart Sarolta)